Hoşgeldiniz..

"Bir Yerde Gölgeler Uzuyorsa Orada Güneş Batıyor Demektir..." - Yazılarımın devamı ve destekleriniz için lütfen Reklamlara göz atın..

10 Ocak 2013 Perşembe

Serbest Tüketici Ansiklopedisi

Serbest tüketici kimdir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından her yılın 31 Ocak tarihine kadar belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla yıllık tüketimde bulunması veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması nedeniyle elektrik tedarikçisini seçme serbestisine sahip gerçek ve tüzel kişiler serbest tüketicidir.


Serbest olmayan tüketici kimdir?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından her yılın 31 Ocak tarihine kadar belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha az yıllık tüketimde bulunması nedeniyle elektrik enerjisi alımlarını sadece, bölgesinde bulunduğu perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi veya perakende satış şirketlerinden yapabilen gerçek ve tüzel kişiler serbest olmayan tüketicilerdir.





Serbest tüketici limiti nedir?
Her yılın 31 Ocak tarihine kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenerek yayımlanan elektrik enerjisi miktarı serbest tüketici limitidir. 2012 yılı için serbest tüketici limiti 25.000 kWh (kilovatsaat) olarak belirlenmiştir. Bu limitin yıllara göre değişimi aşağıdaki tabloda verilmektedir:


Serbest tüketici olmak size ne fayda sağlar?
Serbest tüketici olarak tedarikçilerden elektrik enerjisi temin etmeniz halinde, tedarikiçler size hâlihazırda elektrik almakta olduğunuz kurumla olan tarifeniz üzerinden belli bir oranda indirim yapar. Elektrik tüketiminiz incelenerek size özel bir indirim oranı belirlenir. Bu indirim oranını içeren sözleşmenin yürürlüğe girdiği günden itibaren mevcut tarifeleriniz üzerinden anlaşmış olduğunuz indirim oranı kadar indirimli fiyattan elektrik almaya başlarsınız.


Serbest tüketici olarak kimlerden elektrik tedarik edebilirsiniz?
·         Üretim Şirketleri
·         Toptan Satış Şirketleri
·         Perakende Satış Şirketleri
·         Otoprodüktörler
·         Otoprodüktör Grupları
·         Tedarikçilerin enerji/kapasite sağlayamadığı durumlarda bölgelerindeki parakende satış lisansına sahip dağıtım şirketlerinden enerji/kapasite alabilirsiniz.
Gerçek veya tüzel kişilerin, bir organize sanayi bölgesinde (OSB) yer alması serbest tüketici niteliği kazanmalarından doğan tedarikçilerini seçme haklarını ortadan kaldırmaz.

Serbest tüketici olarak elektrik tedarikçinizi değiştirmek kolay bir işlem midir?
Elektrik tedariği sağlamak istediğiniz şirketi değiştirmek basit ve hızlı bir işlemdir. Yeni tedarikçiniz ile sözleşmenizi imzalamanızı takiben tedarikçiniz sizin için tüm transfer işlemlerini tamamlayacaktır.
Elektrik ihtiyacını özel bir tedarikçiden sağlayan tüketicilerin teknik olarak elektrik tesisat sistemlerinde hiçbir değişiklik yapmalarına gerek yoktur, mevcut elektrik tesisatı üzerinden elektrik tedariğine devam edilmektedir.


Tedarikçinizi ne zaman değiştirebilirsiniz?



Tedarikçinizi değiştirmek için gereken belgeler nelerdir?
·        Serbest Tüketici Enerji Alım Satım Bildirim Formu (indirmek için tıklayın)
·        Abonenin Enerji Alacağı Sayaçlarına Ait Dağıtım Şirketi Fatura Fotokopileri
·        Vergi Levhası
·        Ticaret Sicil Gazetesi
·        Şirket İmza Sirküleri


Faturalandırma ve ödemeler nasıl yapılır?
Serbest tüketicilerin elektrik faturaları sözleşme yapmış oldukları yeni tedarikçi tarafından kesilmektedir. ödemeler, yine aynı tedarikçilere anlaşma dahilinde belirtilen fiyatlar ve ödeme koşulları kapsamında yapılmaktadır.


Sayaçlar kim tarafından nasıl okunmaktadır?
Elektrik sayaçlarının okunması, mevzuat gereği dağıtım şirketlerinin yetki ve sorumluluğunda bulunmaktadır. Serbest Tüketicilerin sayaçları da bu kapsamda bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketi tarafından okunmaktadır.
Serbest tüketicilerin okunan endeks bilgileri “Sayaç Okuma Tutanağı” ile birlikte elektrik tedarikçilerine gönderilmektedir. Ancak elektronik sayaç kullanmaları ve buna bağlı bir modem vasıtası ile tüketim miktarlarını hem kendilerinin uzaktan izleyebilmeleri hem de bu miktarları tedarikçilerine iletebilmeleri son derece yararlı olacaktır.


Bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketinden farklı bir tedarikçiden elektrik satın almanız elektrik şebekenizin güvenilirliğini etkiler mi?
Hayır. Farklı bir tedarikçiden enerji temin etmeniz durumunda elektrik şebeke altyapınızın güvenilirliği etkilenmez. İşletmenize elektrik transferi sağlayan hatların sorumluluğu Elektrik Dağıtım Şirketi ve İletim Şirketindedir. Kalite ve güvenilirlik açısından herhangi bir değişim yaşanmaz.


Her zaman bölgesinde bulunduğunuz Elektrik Dağıtım Şirketi’nden hizmet alabilirsiniz.
Serbest tüketici olarak bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketi’nizden farklı bir tedarikçiden enerji temin ettiğinizde, sözleşmeniz süresi boyunca yürürlükte kalır. Sözleşmeniz sona erdiğinde, aynı özel tedarikçi ile tekrar sözleşme imzalayabilir, başka bir tedarikçiye geçebilir ya da bağlı olduğunuz bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketi'nden elektrik tedariği sağlayabilirsiniz.

Acil bir durum oluştuğunda, Elektrik Dağıtım Şirketiniz size elektrik tedariği sağlamaya devam edecektir.
Elektriğinizi özel bir tedarikçiden temin etmeniz acil durumlarda sizi etkilemez. Bağlı bulunduğunuz Elektrik Dağıtım Şirketi, elektrik tedarikçisi gözetmeksizin size aynı hizmet kalitesini sunmaya devam edecektir.


01.07.2012 tarihli TEDAŞ fiyat tarifesine göre aylık 1000 kWh elektrik tüketimi olan bir Sanayi abonesi için %10 indirim oranı hesabı nasıl yapılır?



01.07.2012 tarihli TEDAŞ fiyat tarifesine göre aylık 1000 kWh elektrik tüketimi olan bir Ticarethane abonesi için %10 indirim oranı hesabı nasıl yapılır?



01.10.2012 tarihi itibariyle Elektrik Piyasasında tedarikçisini değiştirme hakkını kullanan kaç adet serbest tüketici bulunmaktadır?

ucuz elektrik,serbest tüketicilik şartları,indirimli elektrik,serbest tüketici limitleri nedir,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder