Hoşgeldiniz..

"Bir Yerde Gölgeler Uzuyorsa Orada Güneş Batıyor Demektir..." - Yazılarımın devamı ve destekleriniz için lütfen Reklamlara göz atın..

27 Aralık 2012 Perşembe

Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği


Aydınlatma sistemleri istisnasız her binada bulunan sistemlerdir. Ülkemizde tüketilen elektrik enerjisinin %20’si aydınlatma için kullanılmaktadır. Aydınlatma sistemlerinde enerji tasarrufu görsel konforu düşürmeden minimum aydınlık seviyesini kullanarak sağlanır. Bunun için ekonomik ampuller gibi yüksek verimli ekipman kullanın. Normal bir ampul yerine az enerji kullanılan bir ampul kullanarak %80 oranında enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Evlerde ve iş yerlerinde aydınlatmadan kullanılan enerjiden tasarruf etmek için şu önlemleri alabilirsiniz:
- Her fırsatta gün ışığından yararlanın ve mobilyalarınızı gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirin.



- İhtiyaç duymadığınız sürece ışıklarınızı açmayın. Tavandan aydınlatma yerine masa aydınlatması gibi küçük aydınlatma cihazlarını tercih edin. 
- Her zaman yüksek verimli floresan lambaları tercih edin. 
- Özellikle iş yerlerinde lambalarınızı temiz tutun. Lambaların üstünde biriken toz tabakası aydınlanma seviyenizi düşürür.
Evlerde ve iş yerlerinde tüketilen enerjinin yaklaşık %10-15’I kapalı olduğu halde prizde bırakılan aletler tarafından tüketilmektedir. 2000 yılında Avrupa Birliği üyesi olan 15 ülke, evlerde “stand-by” konumunda bırakılan cihazların 96 milyar kWh elektrik tükettiğini bildirmiştir. 12 adet nükleer santralin üretimine eşit olan bu değerin önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlanacağı öngörülmektedir.
Evlerde ve iş yerlerinde elektrikli cihazların harcadığı enerjiden tasarruf etmek için şunları uygulayabilirsiniz:
- Kullanmadığınız tüm cihazların fişini çekin. Sürekli açık kalması gerekmeyen cihazların fişini prizde bırakmayın.
- Çoklu prizlerinizi açma-kapama düğmesi olanlarla değiştirin.
- Her zaman için az elektrik tüketen A sınıfı aletleri tercih edin.
- Evinizde ve ofisinizdeki bilgisayarlarda enerji yönetim özelliklerini kullanarak bilgisayarlarınızın harcadığı enerjiyi azaltın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder