Hoşgeldiniz..

"Bir Yerde Gölgeler Uzuyorsa Orada Güneş Batıyor Demektir..." - Yazılarımın devamı ve destekleriniz için lütfen Reklamlara göz atın..

28 Aralık 2012 Cuma

Ev aletlerinde enerji verimliliği - Cihazları Etkin Kullanmak


Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği
Evimizde kullandığımız elektrikli aletlerin tükettiği enerjiyi konfor seviyesini düşürmeden azaltmak mümkündür. Elektrik verimli cihazları kullanarak faturanızda gözle görülür bir düşüş fark edebilirsiniz. Tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, uzun vadede size daha fazla kazanç olarak geri dönecektir.
Ev aletlerinizde aşağıdaki noktalara dikkat ederek enerji tasarrufu yapabilirsiniz:
- Ev aletleri satın alırken fiyatından önce elektrik tasarruflu olup olmadığına bakın. A sınıfı tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, size faturanızda azalmaya neden olarak daha fazla kazanç olarak geri dönecektir. Yüksek verimli ev aletleri ve klasik aletler arasında yaklaşık %60 oranında enerji tüketimi farkı olduğunu unutmayın.
- Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, dvd player, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin.
- Bu cihazları kullanma kılavuzlarına uygun olarak kullanın. Birçok cihaz yanlış kullanım nedeniyle daha fazla elektrik tüketebilir.



Buzdolabı
- Buzdolabınızı ısı kaynaklarından uzak ve soğuk bir yere yerleştirin. Böylece %15’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Buzdolabınızın çevresinde en az 10 cm boşluk bırakın. Buzdolabınızın çevresindeki kava soğumazsa enerji tüketimi 2 kat artacaktır.
- Buzdolabınızı 5°C, derin dondurucunuzu -18°C derecelerine ayarlayın. Bu değerleri geçerek gereksiz enerji tüketmiş olursunuz.
- Buzdolabınıza sıcak yiyecek koymayın. Oda sıcaklığına kadar soğutmadığınız yiyecekler daha enerji tüketimine neden olacaktır.
- Buzdolabınızın kapaklarında bulunan lastik contaların eskiyip hava almamasına özen gösterin.
- Buzluktaki donmuş yiyecekleri buzdolabında çözülmeye bırakın. Çözülen donmuş yiyecekler buzdolabını soğutmaya yardımcı olur.
- Buzdolabınıza sıvı ve sulu yiyecekleri ağızlarını kapatmadan koymayın. Ağzı açık bırakılan sıvılar dolabın nem oranını arttırır ve buzdolabınızın daha fazla enerji tüketmesine neden olur.

 Ocak ve Fırın
- Fırın tercihinizi fanlı fırınlardan yana yapın. Fanlı fırınlarda ısıtılan hava sürekli olarak fırının içinde dolaşacağı için harcanan enerji %20 oranında azalacaktır.
- Fırın ve ocağınızı yemek yapmak dışında kullanmayın.
- Tabanı düz olan tencere ve tavalar ısınmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda tencerelerinizin altının temiz olduğundan emin olun.
- Fırını kullanırken normal pişirme süresi bitmeden kapağı açık kapatmak %20 oranında enerji kaybına neden olur.
- Düdüklü tencere kullanarak yemeklerinizi daha kısa sürede pişirebilirsiniz.
 Çamaşır Makinası
- İhtiyacınız olandan daha kapasiteye sahip çamaşır makinaları satın almayın.
- Çamaşır makinanızı tam kapasitede çalıştırın. Az çamaşır koyduysanız az su harcamasını sağlayan programları seçin.
- Çamaşır yıkarken önerilenden fazla deterjan kullanmayın. Düşük sıcaklık için kullanılan deterjanları tercih edin.
- Çamaşır kurutma makinaları çok enerji tüketen cihazlardır. Çamaşırlarınızı asarak kurutun.

Ütü
- Ütüler en çok elektrik tüketen ev aletlerinden biridir. Ütünün fişini çekmek için işinizin bitmesini beklemeyin. Mevcut ısı bir süre daha ütü yapmanıza olanak tanır.
- Çamaşırlarınızı asmadan önce silkeleyerek ütü ihtiyacınızı azaltmış olursunuz.
- Çamaşırlarınız nemliyken ütü yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder