Hoşgeldiniz..

"Bir Yerde Gölgeler Uzuyorsa Orada Güneş Batıyor Demektir..." - Yazılarımın devamı ve destekleriniz için lütfen Reklamlara göz atın..

26 Aralık 2012 Çarşamba

Serbest Tüketici - Son Kaynak Tarifesi Hakkında

Bilindiği gibi şu an için yıllık tüketimi 25.000kWh saat olan ( ayda ortalama 650 TL'lik fatura) ticari işletmeler Serbest Tüketici olmaya hak kazanırlar.Bu da enerji tedariğinin artık istedikleri firmalardan yapabilecekleri anlamına gelir.Firmanın aldığı enerji aynı şekilde devam eder, hatlar ve diğer hizmetler bölgenin dağıtım şirketindedir. (Denizli için Aydem), iş faturalamaya gelince, dağıtım şirketi bu işletme için seçmiş olduğu tedarikçisine ölümü sonucu sistem kullanım faturası keser, tedarikçide tüketicinin kullanmış olduğu kWh'a göre faturalamayı yapar. Yani fatura seçmiş olduğu tedarikçisinden (perakende satış şirketi) gelir.

Firmalar istediği serbestliğe sahipti, isterse toptan satış firmasıyla (perakende şirketi) hiç anlaşmayıp dağıtımdan yani ulusal tarifeden de faturalama görebiliyorlardı.

Fakat şimdi EPDK’nın 4190 nolu kararına gelirsek;

Diğer tedarikçilerden enerji satın alan serbest tüketicilerin perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketlerine (veya dağıtım şirketlerinden ayrılan perakende satış lisansı sahibi şirketlere) dönmesi halinde uygulanacak perakende satış fiyat uygulaması değiştirildi, mevcut durumda olduğu gibi serbest tüketiciler tarifedeki fiyatlardan artık yararlanamayacak.
Bu tüketicilere uygulanacak perakende satış fiyatı, tüketicinin içinde bulunduğu abone grubuna ilişkin serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçmeyen tüketiciler için onaylanmış olan perakende satış fiyatının (aktif enerji bedelinin) % 15 fazlası olacak.

bla bla bla ....


İşin özü yeni düzenlemelerle beraber artık herkes (limiti geçen - limit sıfırlanırsa herkes-) perakende satış şirketleriyle anlaşmak zorunda. Eğer herhangi bir firma seçmezse SON KAYNAK TARİFESİ adı altında yüksek bedelden faturalama görecek.

Şimdiden perakende satış şirketleriyle ilgili araştırmalarınızı yapın...

1 yorum:

  1. Serbest tüketici belgesine sahip olup da kendi perakende satış firmasından (Karaman bölgesi için MEDAŞ)elektrik alan firmalar, bu son kanun kapsamında yine zamlı fiyattan mı ücretlendirme olacak.
    Geri dönüş yaparsanız sevinirim.

    YanıtlaSil